středa 2. března 2016

Reakce Yvony Kreuzmannové na kritiku výběru pro ČTP 2016

Děkuji za rozpoutání živé diskuse k ČTP, vždy vítám různé názory a jiné úhly pohledu, jen bych ráda uvedla některé věci na pravou míru, resp.upřesnila. Vaše reakce vychází ze stručného zveřejnění nominací na webu ještě před finalizací programu. 



ČTP měla letos poprvé dvě poroty, odbornou, jejíž složení je každým rokem obměňováno a zároveň si udržuje potřebnou kontinuitu, a vedle toho diváckou, která měla za úlohu hlasovat o 3 dílech, bez nichž si ČTP neumí představit. Považuji to za důkaz otevřenosti dvěma odlišnými úhlům pohledu, které mohou přinést i zcela odlišné nominace. Kupodivu se ve dvou dílech poroty shodovaly a jedno nominovali diváci navíc.


Představení  na kterém se shodují všichni - Tranzmutace foto: Kryštov Kalina
Naší snahou bylo začlenit všechna tato dílo do maratonu ČTP před konáním Spring Forward nebo po návratu z Plzně v pondělí, 25.4., ale Lenka Vagnerová nemá v ty dny k dispozici všechny interprety, proto jediným možným termínem pro ni zůstala neděle 24.4. Nikde jsme nepsali, že divácký výběr nebude na programu a opravdu nechápu, z čeho taková dezinformace vznikla.

Pravidla ČTP také po léta říkají, že každý tvůrce má možnost přihlásit pouze jedno dílo, přesto někteří měli přihlášena díla dvě (často je přihlásí produkce toho kterého souboru). Pak je logické, že oslovíme umělce přímo s dotazem, které z děl má dramaturgická rada dále posuzovat. Považuji proto za naprosto zbytečné útočit na tak silnou obhájkyni českého tance, jakou je Nina Vangeli, sotva bychom hledali osobnost korektnější, než je ona. Když jsme se k dané inscenaci dostali v prvním kole debat, okamžitě odešla a vůbec se diskuse nezúčastnila. Posléze jsme se dohodli na oslovení autorů a ti oba shodně dali přednost jiné inscenaci, nebylo proto vůbec předmětem diskuse dramaturgické rady, zda toto dílo na ČTP patří či nikoli. Je více než korektní vůči všem umělcům, kteří se na inscenaci podíleli, takovou informaci uvést.

Názorové střety patří ke všem porotám a byly výrazné i letos, to ale nic nemění na faktu, že obě poroty odvedly obrovský kus práce a že sotva najdeme osobu, která by na 100% souhlasila se vším, co z jejich hlasování vyplynulo, naštěstí žijeme v demokratické společnosti, kde je různorodost názorů běžná.
 
Yvona Kreuzmannová

1 komentář:

  1. A abychom byli kompletní, tak je potřeba přečíst si to, jak na tom český tanec vlastně je! Rozhovor Daniely Machové s Yvonou Kreuzmannovou o ČTP a o tom, co je v tanci trendy....
    http://www.tanecniaktuality.cz/s-yvonou-kreuzmannovou-o-ceske-tanecni-platforme-co-se-libi-v-cechach-neni-vzdy-tim-co-ma-sanci-v-zahranici/
    Musím konstatovat, že se to vyvíjí zajímavě, kdo by to byl řekl, že divácký zájem představení škodí...

    OdpovědětVymazat